FLAME – I’ll be your engine driver…
Puur en mooi. De reactie van Bløf op de zee van lichtjes van 40.000 enthousiaste fans. Het raakte mij ook. Dit was het ultieme moment, waarin de bandleden hun liefde voor muziek toonde en respectvol waren naar het publiek. Ze maakten contact met hun fans en waren zichtbaar dankbaar, omdat zij dankzij hen van hun passie hun beroep hebben kunnen maken. Bedrijven zouden zich ook meer als Bløf moeten gedragen.
De Flame is de kern van de organisatie, je STE waarde, je WHY, de reden van het bestaan, het gezamenlijke motief. De Flame gaat over de passie, het enthousiasme, de motivatie en inspiratie van de medewerkers en het management. Als je wilt dat je klanten van je gaan houden, moet je zelf wel in je bedrijf geloven en dat ook uitstralen.
Voor een artiest staat de Flame voor de inspiratie van de artiest. Die inspiratie startte bij Bløf al in de jaren 90 van de vorige eeuw. De jonge Paskal, die op zijn achtste al een gitaar had gekregen en later naar bandjes als de Counting Crows, Del Amitri, Coldplay en John Hiatt luisterde, wiste al vroeg wat hij coûte que coûte wilde worden; rockster. Peter Slager (bassist), bevriend met Henk Oonk, vond inspiratie bij de muziek van De Scene. Op basis het nummer ‘Zuster Zuster’ wisten ze dat het mogelijk moest zijn om samen een Nederlandstalige rockband oprichten. Ze kenden Paskal goed van een vorig bandje waar ze samen in speelden en vroegen hem of hij de zanger wilde worden van die band, die we nu, ruim 20 jaar na oprichting, nog steeds kennen als Bløf.
Een band kiest voor een bepaalde muziekstijl, vindt daarbinnen zijn eigen sound en heeft inspiratie nodig om nieuwe nummers te maken. Wat is de kern van onze muziek en wanneer raken we de mensen om ons heen? Wat was de droom van de oprichter van het bedrijf en wat draagt het nu bij aan de maatschappij? Waar worden medewerkers enthousiast van? Wat is de WHY van je organisatie? Door het beantwoorden van deze vragen, ga je op zoek naar het enthousiasme van je bedrijf. Om zo je Flame helder te krijgen. En een goed geformuleerde Flame geeft duidelijke richting aan een organisatie. En zorgt voor herkenbaarheid en onderscheidend vermogen. Net zoals de sound van Bløf duidelijk herkenbaar en eigen is. De stem van Paskal, de solide bas, het herkenbare gitaargeluid en het mooie Hammond soundje van de toetsen.
Inspiratie is de brandstof voor de Flame. Je zoekt inspiratie door te luisteren naar bijvoorbeeld je vrienden, goeroes, collega’s, andere bedrijven of, waarom ook niet, je klanten. Bløf denkt bij het schrijven van hun liedjes vanuit ‘De Audience’. Ze proberen hierbij al in te beelden hoe hun fans straks zullen gaan regeren. Inspiratie komt van de dingen die ze mee maken of bijvoorbeeld van samenspel met andere muzikanten. Zoals in 2004. Bløf werd gekoppeld aan hun favoriete band, The Counting Crows. Holiday in Spain zou nieuw leven ingeblazen worden. Niet de originele versie opnieuw inzingen, maar een compleet nieuwe versie schrijven. In duet vorm, waarbij de strekking van het verhaal in de twee talen gelijk zou zijn. En de liefde voor de muziek voorop zou staan. Want zonder liefde voor het vertellen van verhalen, zonder liefde voor het publiek, zonder liefde om elkaar te inspireren wordt het niets. “Je moet zelf in je verhaal geloven. Indien er geen vonk meer is, dan moet je stoppen”, aldus Paskal Jakobsen. Marketeers zouden diezelfde liefde moeten gebruiken bij hun contentstrategie. Omdat, en dan citeer ik Cor Hospes (Merken journalist): “als je wilt dat je klanten van je verhalen gaan houden, moet jezelf ook van je verhalen houden”. Bij inspelen van Holiday in Spain, in Schotland, speelden de muzikanten in hart en nieren. Vol zelfvertrouwen, niet bang om fouten te maken en gingen bij elke take tot het uiterste. Fantastisch en inspirerend. Ter plekke werden er nog een paar nieuwe regels verzonnen. Adam Duritz, zanger van de Counting Crows, was zichtbaar enthousiast; “That ending is so cool, I wanna listen to it all night”. De muzikanten van beide bands raakte tijdens de opnamen in een energieke Flow en vormde op die manier het nummer tot de nummer 1 hit die het later zou worden.
Leuk artikel, Age! Mooi om te zien met hoeveel Flame je dit artikel hebt geschreven.
Groet,
Rijn Vogelaar
LikeGeliked door 1 persoon