De marketingmanager is een innovator

Wordt elke dag een klein beetje beter

Klanten zijn veeleisender en mondiger geworden. Je moet anno nu je klanten continu iets nieuws bieden om ze tevreden te houden, meer tevreden te maken en te laten terugkeren. Innovatie is daarom noodzakelijk om concurrerend te blijven, want stilstand leidt al snel tot achteruitgang. Innoveren moet in de genen zitten van het bedrijf. Want bedenk goed dat niet de sterkste bedrijven zullen overleven, maar diegene die zich het beste kunnen aanpassen aan de nieuwe omstandigheden.

Dus, welke eigenschappen maken van jou een innovatieve marketingmanager?

Een innovator is een goede coach…

Innovatief ondernemen vraagt om klantgericht ondernemerschap en niet om baasgericht ondernemerschap. Het volgende voorbeeld zal iedereen met kinderen zeker aanspreken: Als een baby leert lopen, dan valt hij/zij in het begin vaak. Eerst bij het staan, dan na het eerste voorzichtige stapje en vervolgens na de echte stapjes. Wat zeg je als ouder als je baby valt? Juist ja: “Goed zo, je kunt het wel. Ga zo door, dan leer je het vanzelf”. Onlangs heb ik m’n zoon leren fietsen. Hetzelfde verhaal: “Kom op jongen, als je zo doorgaat dan fiets je straks de hele straat alleen door”. Door hem te motiveren, stimuleerde ik hem en fietste hij inderdaad na een paar keer vallen en opstaan alleen door de straat. Pappa trots! Maar wat doet de gemiddelde manager? Die hangt de baas uit! Indien iemand een fout maakt, hoor je vaak: “Waarom maak je nu alweer de fout? Kun je het dan echt niet? Geef maar, ik doe het zelf wel!” En met dit baasgerichte ondernemerschap ontmoedig je het personeel juist om zichzelf te ontwikkelen. Vooral door democratisch en coachend leiderschap wordt je een gezaghebbende manager.

Een innovator werkt samen…

Als innovatieve manager werk je probleemoplossend en weet dat je de verantwoordelijkheid hebt voor je klanten, het personeel, de aandeelhouders, de stakeholders, de leefomgeving en je leveranciers. Klantgedreven ondernemerschap vraagt daarom om samenwerking. Je betrekt belanghebbenden in je plannen. Door kennis en problemen te delen, bijvoorbeeld via internet, ben je in staat om sneller een innovatieve waarde voor de toekomst te “cocreëren”. Je moet in het innovatieproces ook rekening houden met alle facetten van het bedrijf. Alle afdelingen moeten namelijk mee innoveren. Veel innovatieve ideeën kunnen van je eigen personeel komen. Wat kan helpen is om werknemers af en toe iets anders te laten doen dan hun dagelijkse bezigheden. Hier komen vaak verfrissende ideeën uit voort. Net zoals bij op het eerste oog onlogische combinaties: laat bijvoorbeeld een marketeer eens met een IT’er samenwerken.

Een innovator weet dat innoveren geen doel op zich is…


Innovatie is geen doel, maar juist een middel om je concurrentiekracht te verbeteren. Als innovatie namelijk gebombardeerd wordt als doel “we moeten innoveren en pietje is verantwoordelijk”, wat precies gaan we dan innoveren?? Iedereen rent dan een andere kant uit en er niets wordt verbeterd. Een doelstelling kan bijvoorbeeld wel zijn “het verbeteren van de klanttevredenheid met x%”. Uit een dergelijke doelstelling vloeien vanzelf innovatieve ideeën voort.

Een innovator is een associatief denker…


Als innoverende marketing manager ben je een creatieve denker die van de gebaande paden ‘wegloopt’ en nieuwe baanbrekende concepten of ideeën kan bedenken of nieuwe verbindingen kan leggen. HP kwam in 1972 op het lumineuze idee om een draagbare rekenmachine te maken, nu heeft iedereen er één. Een ander mooi voorbeeld van associatief denken is het Senseo apparaat van Douwe Egberts en Philips. Een innovator denkt dus anders. Zo heeft ooit iemand bedacht dat klanten zelf de Encyclopédie wel zouden kunnen gaan schrijven…

Een innovator stelt continu kritische vragen…


Waarom gaat dit nu zo? Waar gaat het fout? Wat kan er beter? Wanneer hebben de klanten hier behoefte aan? Wie kunnen we bij het verbeteringsproces betrekken? Wees kritisch bij alles wat je doet, stel jezelf continu de vraag: waarom doe ik dit en draagt dit bij tot het behalen van de doelstellingen. En observeer regelmatig je omgeving: waarom doet men wat men doet?

Een innovator kijkt over z’n eigen muur heen…


Door alleen oplossingen te zoeken in je eigen bedrijf of eigen branche, kan er een soort van Marketing Myopia (marketing bijziendheid) ontstaan. Om dergelijke ontwikkelingen voor te zijn is het belangrijk dat innovatieve personen niet alleen op de hoogte blijven van relevante ontwikkelingen in hun eigen omgeving, maar ook out-of-the-box ‘netwerken’ om te zien hoe bedrijven/personen buiten hun eigen vakgebied zich ontwikkelen. Door op die manier te denken veranderde computerfabrikant Apple de markt van mobiele telefoons en werd het de grootste leverancier van digitale muziekbestanden en app’s.

Een innovator is geïrriteerd en gepassioneerd…


Als je je ergens voortdurend aan irriteert, zorgt dat ervoor dat je gaat nadenken over hoe je die irritatie kunt oplossen. Zo is de afstandsbediening volgens mij ook uitgevonden, uit irritatie dat je altijd maar naar het apparaat moet lopen om te wisselen van zender of het geluid aan te passen. Passie brengt ook innovatie. Zo sprak ik laatst met een succesvolle internet ondernemer die bezig is om zijn webshop iedere dag een beetje beter te maken. Uit zijn passie ontstaan continue creatieve ideeën, die hij met succes weet over te brengen naar zijn personeel.

Niet alleen uit irritatie en passie, maar ook uit schaarste komen nieuwe ideeën voort. Toen tijdens Egyptische Revolutie het internet werd afgesloten, werd razendsnel “speak-to-tweet” uitgevonden. Hiermee waren de Egyptenaren toch in staat om hun stem wereldkundig te maken.

Een innovator neemt risico…


Innoveren is durf tonen, het heilige geloof in je plannen hebben, anderen vertrouwen en je intuïtie serieus nemen*. Stel je eens voor: je kunt kiezen tussen EUR 10.000,- inzetten bij roulette op rood of zwart (alles of niets) of zeker EUR 3.000,- in je handen, kiezen de meeste personen voor de zekerheid. Met dezelfde reden blijven veel mensen hangen in hun huidige baan, terwijl die misschien niet zo leuk is. Zekerheid geeft een veilig gevoel. Om innovaties door te zetten, is vaak durf nodig. Ook al zijn de investeringen hoog. In de huidige maatschappij, waarin ontwikkelingen zich in rap tempo opvolgen en de concurrentie niet stil zit, weet je bijna zeker dat als jij de innovatie niet vermarkt, er ergens in de wereld iemand anders is die dat wel doet.

Tot slot nog dit


Zorg voor een goed innovatieplan, maar bedenkt dat het plan nooit definitief is. Het ontwikkeld zich voortdurend, naarmate het innovatieproject vordert.

Daarbij is innoveren mensenwerk. Je moet jezelf en je bedrijf regelmatig opnieuw uitvinden.  Jij bent hiervoor zelf verantwoordelijk! Waar kun jij morgen mee beginnen? Wat zou jij in je bedrijf veranderen als jij directeur zou zijn?

Hierbij nog een leuk filmpje over waarom innovaties vaak mislukken. Moraal van dit filmpje: veel mensen proberen je vernieuwende ideeën af te kraken, maar laat je hier niet teveel door afleiden!


EWET – Ere Wie Ere Toekomt
Deze blog is tot stand gekomen met de medewerking van Arko Van Brakel 
(Iedereen Ondernemer) en Kees van Kaam (Leadership Dimensionsions)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s