FLOW – Making the best of all that’s left to me
Als mensen volledig opgaan in hun bezigheden ontstaat er een Flow. Die zie je ook als bijvoorbeeld een voetbalteam elkaar blindelings weet te vinden of als de vonken ervan af vliegen tijdens een concert van een band. Hoe kun je als bedrijf ook in een Flow raken?
Het begint met elkaar uit te dagen op kracht. En het juiste team op te stellen. En mensen in hun job beter te laten worden in die rol. Sturen op kracht. Van een keeper maak je geen aanvaller, van een drummer geen pianist. Maar een keeper kun je wel beter laten worden door keeperstraining. En de drummer door drumles. In het bedrijfsleven zijn we geneigd dit anders aan te pakken en willen we de mensen nog wel eens laten trainen in de punten waar men niet goed in is. Terwijl het juist beter zou zijn om medewerkers beter te laten worden in dat waar ze goed in zijn en enthousiast van worden.
Muziek maken met je vrienden, dat is het verhaal van Bløf. Er is onderling vertrouwen tussen de bandleden. Ze vullen elkaar, ook als ze het niet met elkaar eens zijn. De taakverdeling is vanzelf gegroeid, iedereen doet wat hij goed kan en voelt zich daar het meest gelukkig bij. Hun samenspel klinkt als een harmonieus geheel. Tijdens het Concert At Sea concert leken ze daardoor door onzichtbare draden met elkaar in verbinding te staan.
Een bedrijf functioneert, net als Bløf, pas optimaal als het de juiste mix van vakmanschap in huis heeft en als de medewerkers een taak hebben die past bij hun talent, ambitie en passie. Als een team dat ook kritisch naar elkaar is als remedie voor blind enthousiasme. Als je het team zo opstelt dat de medewerkers elkaars zwaktes kunnen opvangen, dan ontstaat er een dreamteam. Immers, als iedereen op z’n kracht wordt ingezet, is een belangrijke voorwaarde voor de Flow ingevuld.
Om de Flow niet te snel laten doven, zijn twee zaken belangrijk: ten eerste moet je je kwetsbaar kunnen opstellen. Want kwetsbaarheid is vaak de start voor verandering en creativiteit. En als tweede is het belangrijk dat je elkaar complimenten kunt geven. Mensen krijgen zelfvertrouwen met positieve feedback. Gaan daardoor beter presteren. Terwijl het in een professionele omgeving juist normaler is om vooral kritisch op elkaar te zijn. Het geven van complimenten is veel minder gebruikelijk. Positieve feedback creëert juist openheid, creativiteit en zelfvertrouwen.
Wanneer een werknemer niet of nauwelijks feedback krijgt, komt hij amper op gang. Terwijl feedback systemen de motor van flow kunnen vormen. Eens per kwartaal een evaluatiegesprek, waarbij het functioneren van de werknemer centraal staat, is daarom essentieel. En vraag regelmatig aan klanten wat zij van je bedrijf vinden. Klanten zijn graag bereid om feedback te geven. Zij delen hun enthousiasme of zien gegronde verbeterpunten. Dat is voor iedere organisatie essentieel. Gebruik het klantenthousiasme als aanjager van de Flow. Het verhoogt de motivatie en stimuleert klantgerichtheid. Zo kun je elkaar helpen beter te presteren.
Kijk maar naar de muziekindustrie. Als het publiek positief reageert, zoals met de lichtjes tijdens Holiday In Spain, ontstaat er ruimte voor de Flow. Zonder feedback kan een muzikant niet in een Flow raken. Als het publiek enthousiast is, stijgt de band tot grotere hoogte, waardoor het publiek nog enthousiaster wordt en het op een gegeven moment in extase raakt. Dat is het moment dat de Flow overgaat in de Flood.