Een marketingmanager is ondernemer

Klantgericht ondernemerschap als DNA voor de marketingmanager anno nu

Met heel veel plezier heb ik het boek “Iedereen Ondernemer” van Arko van Brakel in één zucht uitgelezen. In dit boek geeft Arko zijn ervaringen als ondernemer in makkelijk leesbare taal weer. Over zijn successen bij Euronet en de tegenslagen bij Jamby, netwerken, over zijn burn-out, maar vooral over ondernemen en innoveren. Het is de menselijke factor die het verschil maakt in de huidige communicatiemaatschappij. Dit vraagt om andere spelregels voor de marketingmanager. Als je goed met die spelregels weet om te gaan, biedt dat nieuwe kansen. “Iedereen Ondernemer” vertelt het verhaal van een jongensdroom, boordevol belangrijke tips en trucks. Arko schrijft inspirerend…

…En Arko is inspirerend kan ik uit eigen ervaring zeggen. En ik heb hem mogen ontmoeten. Met zijn levensverhaal als rode draad hadden we een gesprek gehad over welke specifieke eigenschappen in het DNA moeten zitten van de Marketingmanager van nu. Hier een overzicht van de 7 meest belangrijke:

Een Marketingmanager heeft een duidelijk doel voor ogen

Succes hebben valt of staat met het hebben van een duidelijk doel. Zonder doel, geen richting. Zonder richting ben je stuurloos. Formuleer daarom een duidelijk doel en maak dat doel in één zin voor iedereen duidelijk. Dit doel wordt ook wel B-Hag genoemd. Dat staat voor Big Hairy Audacious Goal, ofwel Grote Harige Gedurfde Doel. Om je B-Hag duidelijk te formuleren helpt het om je droomdoel, je ultieme passie weer te geven; wat wil je nu écht bereiken, wanneer ben jij of je bedrijf nu echt succesvol?

Voorbeelden van B-Hags zijn:
– Google: Alle informatie ter wereld organiseren en toegankelijk maken voor iedereen in de wereld
– Twitter: De digitale hartslag van de planeet worden
– Amazon: ’s Werelds meest klantgerichte bedrijf worden
– Arko van Brakel: Ervoor zorgen dat Nederland het meest ondernemende land ter wereld wordt
– Marketingmanager.nu: De meest praktisch toepasbare Nederlandstalige marketingblog worden

Een Marketingmanager maakt het verschil

Of de hij/zij nu zelfstandig is of werkt voor een werkgever, een marketingmanager is iemand die zeer ondernemend is. Het is iemand die niet met de wind meewaait, maar gedurfde plannen inlevert, die door muren heen breken. Deze plannen kunnen gebaseerd zijn op de gedachte dat je morgen de sleutels van het bedrijf krijgt; wat zou je dan onmiddellijk veranderen? Het onmogelijke mogelijk maken! En alhoewel er vaak duizenden redenen zijn om plannen niet uit te voeren, weet een marketingmanager die reden te vinden, waarom het plan wel tot een succes zal leiden. Dit vraagt om visie en ondernemerschap!

Een Marketingmanager straalt vertrouwen uit

Wat is één van de meest cruciale succesfactoren voor ondernemerschap en succes? Juist ja, vertrouwen. Een marketingmanager wekt vertrouwen bij zijn klanten, bij zijn collega’s en bij zijn leveranciers.  Hierbij is deze moderne marketeer authentiek, absoluut niet cosmetisch en focust zich op z’n eigen kernkwaliteiten. Vertrouwen en respect dwing je ook af door kennis te delen met je klanten en met je collega’s. Door vertrouwen te geven wek je vertrouwen. Vertrouw daarom je klanten volledig en betrek ze bij je beslissingen. Als manager laat de marketingmanager zijn/haar collega’s zelf beslissingen nemen. Door het vertrouwen te geven dat werknemers zelf knopen kunnen doorhakken, krijgen zij vertrouwen in jou.

Een marketingmanager volgt zijn/haar passie

Trots en passie zorgt voor energie! Als je ergens 100% in gelooft, en dat ook uitstraalt, enthousiasmeer je ook andere personen en zorg je voor een virale boost. Volg je passie, dan vind je de X-factor die het verschil maakt. Een marketingmanager heeft een helikopterview en weet bij het maken van plannen goed in te spelen in de EGO van de andere partijen/afdelingen. Het strelen van iemands EGO is namelijk belangrijk bij een beslissingsproces. Je kunt de dwarsliggers binnen je bedrijf gebruiken om iets voor elkaar te krijgen, zolang je maar weet wat hen drijft.

Een marketingmanager stelt de klant centraal

Dit klinkt logisch, maar blijkt in de praktijk helemaal niet zo vanzelfsprekend te zijn. Bij navraag blijkt namelijk dat veel marketeers niet of nauwelijks klantcontact hebben. Noch online noch offline. Hoe kun je de klant centraal zetten als je niet weet wat er bij de klant speelt. Door met klanten te spreken krijg je een goed beeld van de behoeften die er bij hun spelen. Een gouden tip voor iedere marketeer die zichzelf serieus neemt is daarom: zorg ervoor dat je minimaal 3 tot 5 klantcontacten per dag hebt. Werk samen met je klant en leer van ze! Behandel je klant, zoals jezelf behandeld zou willen worden.  Zorg ervoor dat je klanten fan van je worden. In dit licht zou een klant eigenlijk niet moeten investeren in marketing, maar alleen in klantbeleving en een klantgerichte bedrijfscultuur.

Een marketingmanager zorgt voor beleving

In de online wereld waarin we nu leven is beleving belangrijker dan ooit. Een klant koopt geen printer, maar realistische foto’s die voor memorabele herinneringen zorgen. Een klant ‘koopt’ geen studie, maar een carrière boost.  Een klant koopt geen kast, maar een opgeruimd huis. Een klant koopt geen sportschoenen, maar een goede conditie. Niet het product, maar de oplossing die dat product levert is belangrijk. Die oplossing zorgt voor de juiste beleving. En met die belevenis verdient een bedrijf zijn geld.

Een marketingmanager weet waar z’n grenzen liggen

Wordt elke dag een klein beetje beter en maak niet de fout om als een olifant door de porseleinkast met grote stappen thuis te komen. Een marketingmanager kan als geen ander goed inschatten in welk tempo het bedrijf kan veranderen. Loop niet te ver voor de muziek uit, maar zorg voor een juiste timing. Ook al zijn je plannen nog zo goed en geloof je heilig in jouw toegevoegde waarde, als je niet gehoord wordt in je onderneming, je plannen structureel niet waar kan maken en je dus echt niet verder kan, moet je kiezen om weg te gaan, anders brand je af. Probeer niet te leven in een wereld zoals andere mensen dat voor je schetsen, maar volg je intuïtie.
Hoe ga jij het verschil maken binnen je organisatie? Welke extra eigenschappen vind jij dat een klantgerichte marketingmanager moet  hebben? Ik ben benieuwd naar je reactie…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s