De marketing manager van nu

Leven in de brouwerij

Je klant blij maken. Met een positieve ervaring. Zo blij dat hij bereid is om jouw product of dienst (nog een keer) te kopen. Voor eigen consumptie of om door te verkopen. In een wereld waar anderen ook strijden voor de gunst van die klant. Het zijn jouw concurrenten. Samen voer je een veldslag uit om de gunsten van de consument voor je te winnen. Dat brengt leven in de brouwerij en zorgt ervoor dat je scherp moet blijven. Elke dag weer. Daar draait marketing om.

De marketeer van de toekomst

Hoe win je deze slag? Nu en in de toekomst. En welke karakteristieken moet je daarvoor hebben?  Vragen die mij als marketing manager dagelijks bezig houden. Aandachtig lees ik daarom de coverstory in de ‘Valentijnseditie’ van de Marketingtribune. Het gaat over de marketeer van de toekomst. Interessant artikel. Aan succesvolle jonge marketeers is de vraag gesteld welke eigenschappen je moet bezitten om te overleven in de strijd om de klant. In een vakgebied die continu aan het veranderen is.

De ideale marketing manager van nu (en de toekomst) is volgens het artikel creatief, ondernemend, nieuwsgierig, flexibel, innovatief, leergierig, sociaal, intuïtief, empathisch en enthousiast zijn. Je bent in staat om succesvol in te spelen op verandering. Toewijding, lef en authenticiteit zijn belangrijke karaktereigenschappen. Je bent geïnteresseerd in psychologie, data, research, circulaire businessmodellen en het verbinden van mensen en technologie. Bovendien werk je transparant samen met klanten, partners, consumenten en interne stakeholders. Naar hen luister je. Dan pas neem je de eerste stap. Om gericht de juiste producten en diensten te bieden aan de consument. Je bent in staat te personaliseren. Tevens heb je een verhaal. Eentje die beklijft. Die antwoord geeft op vragen waar je klanten wakker van liggen. Je moet dus de belevingswereld kennen van jouw consumenten. Weten wat hen interesseert, raakt of bezig houdt. Die zet je om in gunstige ervaringen. Storytelling wordt zo Storydoing. Want dat blijft hangen in de herinnering en vertel je door. En door.

Als marketing manager van nu, maar zeker van de toekomst moet je breder worden dan je vakgebied. Innovaties en nieuwe (Agile) manieren van werken omarmen. Een generalist die zich omringt met een netwerk van specialisten. Die open staat voor nieuwe marketingstrategieën en -kanalen. Oh ja, je moet ook kunnen duiken. Duiken in de materie, de datasoep en het leven van je klant. Daar voeg je vervolgens je kennisingrediënten aan toe om zo waardevolle beslissingen te kunnen nemen. Voor je klant. Om het leven van de klant mooier en leuker te maken. Je klant blij te maken.

Je moet als marketing manager dus continu in beweging blijven in een wereld waar verandering de enige constante is.

EWET
De coverstory van de Marketing Tribune 03/17 heeft mij geïnspireerd tot het schrijven van deze blog.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s